Sådan fungerer tandretning hos tandlægen

Tandretning er en almindelig ortodontisk behandling, som mange mennesker gennemgår for at opnå et sundt og æstetisk smil. Men hvad indebærer denne proces egentlig? Fra den første konsultation til den afsluttende efterbehandling, spiller hver fase en vigtig rolle i at sikre, at tænderne bevæger sig korrekt og forbliver i deres nye position.

 

Før tandretning

Før en tandretning kan begynde, er det vigtigt med en grundig konsultation hos tandlægen. Læs mere om tandretning Frederiksberg. Denne fase indebærer en omfattende evaluering af tandstilling, kæbestruktur og patientens generelle tandhelbred. Tandlægen vil tage røntgenbilleder, fotografier og muligvis lave aftryk af tænderne for at skabe en model af patientens mund. Disse indledende trin er afgørende for at udvikle en skræddersyet behandlingsplan, der tager højde for patientens individuelle behov og mål.

 

Under tandretning

Selve tandretningsprocessen begynder med påsætning af det valgte ortodontiske apparat. Hvis patienten skal have traditionelle bøjler, fastgør tandlægen små brackets på hver tand, som derefter forbindes med en metaltråd. Denne tråd justeres med jævne mellemrum for gradvist at flytte tænderne ind i den ønskede position. Hvis patienten bruger usynlige skinner, vil de modtage en række tilpassede plastikskinner, som skal bæres i en bestemt rækkefølge og skiftes ud hver anden uge. Uanset metoden kræver tandretning regelmæssige besøg hos tandlægen for justeringer og overvågning af fremskridtene.

 

Efter tandretning

Når tænderne er blevet rettet, begynder fasen efter tandretning, som er lige så vigtig som selve behandlingen. For at forhindre tænderne i at flytte sig tilbage til deres oprindelige position, skal patienten bære en retainer. Denne kan være fast eller aftagelig og skal typisk bæres i en periode, som tandlægen fastsætter baseret på den enkelte patients behov. Derudover vil regelmæssige kontroller hos tandlægen sikre, at tænderne forbliver i deres nye position. Patienten vil også blive instrueret i god mundhygiejne for at opretholde sunde tænder og tandkød. Ved at følge efterbehandlingsanvisninger kan man sikre et varigt resultat.