De største fastfood virksomheder – og historien om dem

Fra McDonald’s til Burger King, Wendy’s til KFC, fastfood er en fast bestanddel af den amerikanske kost. Og selv om disse kæder kan virke allestedsnærværende, har hver enkelt kæde en unik historie – ofte med en ydmyg begyndelse. Her er nogle af de største fastfoodvirksomheder i USA og de fascinerende historier bag dem.

McDonald’s er langt den største fastfoodkæde i verden med over 37.000 forretninger i mere end 100 lande. Virksomheden blev grundlagt i 1940 som en grillrestaurant af brødrene Dick og Mac McDonald i San Bernardino i Californien. I 1948 introducerede de Speedee Service System, som strømlinede deres virksomhed til en hamburgerbod. Denne nye effektive produktionsmetode viste sig at være en succes, og i løbet af seks århavde brødrene solgt deres virksomhed til Ray Kroc for 2,7 millioner dollars. Kroc udvidede McDonald’s hurtigt, og i 1960’erne var det et nationalt fænomen. I dag er McDonald’s anslået 130 mia. dollars værd.

Burger King er den næststørste fastfood-hamburgerkæde i verden med mere end 15.000 forretninger i over 100 lande. Virksomheden blev grundlagt i 1953 i Jacksonville, Florida, af Keith J. Kramer og Matthew Burns. Deres oprindelige restaurant hed Insta-Burger King, men efter at have haft økonomiske vanskeligheder blev de tvunget til at sælge den til to forretningsmænd fra Miami, James McLamore og David Edgerton. Under McLamore og Edgertons ejerskab blev kæden ekspanderede hurtigt i hele USA og i udlandet. I dag ejes Burger King af 3G Capital, et brasiliansk investeringsselskab, og er anslået 15 mia. dollars værd.

Wendy’s er den tredjestørste fastfood-hamburgerkæde i verden med mere end 6.500 forretninger i 30 lande. Virksomheden blev grundlagt i 1969 af Dave Thomas i Columbus, Ohio. Thomas opkaldte restauranten efter sin datter Wendy. Restauranten blev hurtigt populær for sine firkantede hamburgere (kaldet “the Frosty”) og friskbagte boller. I 1983 blev Wendy’s den første fastfoodkæde til at indføre en salatbar i sine restauranter. I dag er virksomheden anslået 8,5 milliarder dollars værd.

Taco Bell er den fjerdestørste mexicanske fastfood-restaurantkæde i verden med mere end 6.000 forretninger i 26 lande. Virksomheden blev grundlagt i 1962 af Glen Bell i Anaheim, Californien. Den første Taco Bell-restaurant hed Taco Tia. Det var først i 1967, at Bell skabte det nu berømte Taco Bell-logo og åbnede den første Taco Bell-franchise. Virksomheden voksede hurtigt i løbet af 1970’erne og 1980’erne og er i dag ejet af Yum! Brands (som også ejer Pizza Hut og KFC). Taco Bell er anslået 10 mia. dollars værd.

Vil du også gerne have hurtig mad i hverdagene, men uden at gå på kompromis med sundheden, kan du med fordel kigge på måltidskasser med hurtigretter i stedet for. Så kan det være sundt og hurtigt på samme tid.